Jessenkaka

Julens/påskens beste brød eller du ønsker et brød som holder i flere dager/uker!
Oppskrift:
- Ca 2 liter lunkent vann
-  bland/rør i:
- 4 pk gjær (2hg)
- ca 2 liter grop rug (ca 1 kg)
- ca 1/2 liter mørk (svart) sirup (750g)
- 1 dl matolje (soya)
- ca 1/2 kg grop hvete (8 dl)
- 2 ts salt
- ca 1/2 pose allehånde (5 ts.)
- ca 1/2 pose ingefær (6 ts)
- ca 1/4 pose svart pepper (3 "gode" ts.)

Dette røres/eltes godt med litt hvetemel og settes til heving til nesten dobbel størrelse.
Elt inn hvetemel til en skikkelig deig. (Godt med hvetemel er viktig, ca 2 kg hvetemel alt i alt)
Settes til heving igjen. Bruk et eks. "brunfat" til denne bakingen, når deigen hever seg "ut av det" er den ferdig.
Del deigen i 2 eller 4 emner. 2 store runde kaker eller 4 mindre, store kaker blir saftigere.
Elt inn hvetemel.
Settes på godt smurt plate, bruk formfett.
Settes til heving, legg over plast slik at ikke deigen "sprekker". (Strø litt mel på kaka slik at plasten ikke fester seg.)
Stekes nederst i ovnen på 250' til kaka har fått en fin brun farge
(ca 20 min.), skru ned varmen til 200' . Stekes i ca 40-50 min. til sammen. Bruk en "pinne" for å se om den er gjennomstekt
NB! Det er viktig å få til en "rett konsistens" på deigen - den må ikke heves for lenge/mye.
Heving natta over:
Denne deigen kan også lages kvelden før utbaking, men da brukes "kaldt" vann og 2 pk. gjær (1 hg).
Jessenkakas historie
Denne kaka ble bakt til hver jul hos baker Berg på Skogn. Navnet "Jessenkak" fikk den på grunn av at auksjonarius Ragnar O.Schult-Jessen (bestefar til auksjonarius Odd-Ragnar Schult-Jessen) hadde den største bestillingen av kaker. Han brukte den til julegave til familie, venner og kjente.

Kaka var meget populær og holdbar. Som eksempel kan nevnes at familien Schult-Jessen på Steinkjer fant ei av julens kaker, som var glemt i kjelleren til påske et år, den var litt hard, men like god! 

Anbefaling
Denne kaka er kjempegod med sylte, rull, juleskinke eller fårelår - for ikke å snakke om sildesallat eller sursild - herlig!

Takk til baker Per Kjønstad
Denne oppskriften har jeg fått hos baker Per Kjønstad, Skogn. Han var baker hos baker Einar Berg, Skogn, helt til bakeriet ble nedlagt først på 80 tallet.

Lykke til alle glade bakere!

Hilsen
Anne-Sofie Schult-Jessen