Historie
Ragnar O. Schult - Jessen startet auksjonsforretning 1.nov. 1948, en forretning han drev sammen med sin sønn, Georg, som tok over i 1972.
Steinkjer Auksjonsforretning hadde de første årene tilhold i ei gammel brakke på nedre Sannan. Brakka ble leid av Steinkjer kommune, men 5.juni 1956 kom utkastelsesordre fra kommunen. Utflytting av brakka måtte skje innen 1.desember samme år. Men så enkelt var det ikke å ”kaste ut” herr Schult-Jessen. Flere brev om utsettelse og søknad om ny tomt ble sendt, men kommunen var steil i sin sak. Det kom begjæring om utkastelse fra Inderøy namsrett 18.mars 1957, men 7.juni 1957 fikk Ragnar O. tilbud om å leie deler av den gamle mølla på Nordsia til sin auksjonsforretning. Samme år fikk Ragnar O. bykslet tomt av sitt søskenbarn Jonny Berg og bygget dagens lokale i Kongens gt.15 på Nordsia.
Ragnar O. på kontoret i den nye forretningen.
Georg i kjent positur.
Georg Edvart Schult-Jessen arvet mye av sin far. Han likte å være i sentrum, og likte alltid å stå på auksjonsscenen. Antallet auksjoner økte betydelig da Georg tok over arven etter sin far. Det ble holdt auksjoner over hele fylket, og flere ganger opplevde Georg i forbindelse med dødsboauksjoner at slektningene kranglet om boet.
Georg hadde et stort hjerte og behandlet alle likt, enten det var folk med eller uten penger. Han hadde særlig et godt hjerte for dem som sto lavest i samfunnet.
Georg gikk formelig i fotsporene til sin far i ett og alt. I og med at faren var så aktiv på mange fronter, var det Georg som drev auksjonsforretningen. Men før det var han visergutt hos Jessen og Bergs fiskematforretning, som holdt hus ved Grønli-gården på Nordsia.
Odd-Ragnar Schult-Jessen, tok over forretningen i 2000 og driver den på samme måten som sine to forgjengere.
Auksjonsforretningen holder til på samme plassen som bestefaren bygget den. Nå ligger den midt inne i det nye Rønningkvartalet på nordsida i Steinkjer. Alt er som før, det samme kontorbordet i kontoret som er et syn for seg selv. Her finnes stort sett alt fra prestekjole til kaffe og wienerbrød. Mange er innom butikken for å slå av en prat, den har blitt et pustehull i den travle hverdagen.
Den som måtte ha en uklar oppfatning av hva nostalgi står for, burde ta en tur innom Steinkjer Auksjonsforretning. Den ligger litt bortgjemt – uten prangende reklameskilt og lekre vindusutstillinger. Derimot oser forretningen av nostalgi. Tidligere generasjoners mer og mindre velbrukte eiendeler velter faktisk inn over deg, når du åpner inngangsdøra med håndskrevne papirlapper med åpningstider og tider for kortvarige lukninger når innehaveren og eieren av forretningen, auksjonarius Odd-Ragnar, er ute en tur.
Odd - Ragnar klar til å klubbe et salg.
Det legendariske kontoret.
”Har ailt mellom hemmel og jol” var et uttrykk som bestefar til nåværende eier, Ragnar O. Schult-Jessen, alltid nyttet i markedsføringen for sin velassorterte forretning. Og det samme kan nåværende eier også si – her finner du ”ailt mellom hemmel og jol”. Det er ikke system, kanskje litt, men det fortoner seg som en kjempemessig sammenfiltret floke av alt det som mennesket har oppfunnet av saker og ting siden tidenes morgen. Vareregisteret er stort sett i hodet til innehaveren, og han finner det som etterspørres, om det så skulle være ”nåla i høystakken”.
Dagens auksjonarius driver forretningen og auksjonene på samme måte som sine tidligere aner. Før var det ofte slik at auksjonarius kunne være litt av en bajas, som kunne lage mye showpreget underholdning under auksjonene. Det er det slutt med. Det er jo ikke auksjonariusen, men varene som bør være sentrale. Men humør er viktig, det bør det være under auksjonene. Atmosfæren ved en auksjon bør i det hele tatt være lett og ledig, derfor blir auksjonene arrangert på gammelmåten – med kaffe, middagssalg og det hele.
Kontoret til dagens auksjonarius bærer preg av sine forgjengere som fra veggen holder øye med auksjonariussen – et meget innholdsrikt kontor. Den eneste fornyelsen er en TV og en vannkoker...